Nieuws

De Backer en Rodanar Pallets richten 'RDB Pallets' op

RDB Pallets wordt zo de nieuwe Belgische marktleider binnen de houten verpakkingsindustrie. “Eendracht maakt macht”. De Backer en Rodanar hebben dit goed begrepen. De Backer, dochterbedrijf van de Franse groep PGS (Palettes Gestion Services) en Rodanar kondigen 9 september de oprichting van de joint venture ‘RDB Pallets’ aan. Met dit jointventureproject ontstaat een nieuwe Belgische marktleider binnen de houten verpakkingsindustrie. Het zal 120 medewerkers werk verschaffen en is goed voor 60 miljoen euro aan jaarlijkse omzet, een jaarlijkse capaciteit van 10 miljoen pallets en een gezamenlijk productieapparaat van 14 productielijnen.


RDB Pallets heeft de ambitie om haar positie ook buiten de Belgische grens te versterken. Onder meer zal de joint venture zich richten op de Franse, Nederlandse, Duitse en Engelse markt. In het Verenigd Koninkrijk is er overigens een aanzienlijk tekort aan pallethout. Door deze samenwerking kunnen De Backer en Rodanar hun aanbod en dienstverlening verder commercialiseren en uitbouwen, gedragen door hun twee belangrijkste productiesites in Poperinge en Snaaskerke-Gistel. De ondernemingen voorzien ook om hun service van ophaling, herstel en commercialisering van tweedehands pallets aanzienlijk te verbreden. De oprichting van de joint venture dient uiteindelijk maar één doel: de klant een uitstekende service blijven garanderen.

Luc GRAUWET, gedelegeerd bestuurder van Rodanar, verklaart: “Het is ons doel om synergieën te ontwikkelen en zo ons aanbod te verruimen. Door de expertise en de zekerheid van twee gerenormeerde en gewaardeerde producenten te bundelen, kunnen we onze klanten een belangrijke meerwaarde bieden. Samen met de PGS Groep staan we garant voor een volledig, gediversifieerd en internationaal gericht aanbod. Hierdoor kunnen we ingaan op Europese en globale offertes.”

Thomas CAPPOEN, die samen met Luc GRAUWET RDB Pallets zal besturen, bevestigt: “De onverwachte toenadering tussen De Backer en Rodanar, is ongezien binnen de wereld van de palletindustrie in België. België heeft heel wat potentieel om de groei te ontwikkelen. Zo heeft De Backer op zichzelf al 16% groei gerealiseerd in de eerste tien maanden van het boekjaar. Rodanar legt, met een groei van 17%, gelijkaardige gunstige zakencijfers voor. We zijn ervan overtuigd dat we samen onze groeiambities versneld kunnen realiseren.”

Uiteindelijk legt Jean-Louis LOUVEL, Voorzitter-Oprichter van de PGS Groep, moederbedrijf van De Backer, uit waarom hij de toenadering tussen PGS en Rodanar slechts als een eerste stap ziet: “Samen met Luc en zijn team en het team van De Backer, zullen wij onze krachten en ervaringen bundelen om in België een gemeenschappelijke structuur op te zetten en zo verder te groeien. Binnen deze groeicontext wordt de oprichting van een bijkomende productiesite voor pallets in het oosten van België gepland.”

De synergie die met Rodanar zal opgezet worden, past ook binnen de internationale groeistrategie van de PGS Groep, “reeds beschikkend over een uitgebreid Europees netwerk van productie- en herstellingssites en de strategische ligging van België optimaal benuttend voor de export van pallets naar het Midden-Oosten, Afrika, Azië”, verduidelijkt Michael MODUGNO, Vicevoorzitter en medeoprichter van de PGS Groep en verantwoordelijke voor de internationale ontwikkeling.

AVANT-PREMIÈRE EMPACKBEURS (24/25 SEPTEMBER - BRUSSEL)
STAND DE BACKER - RODANAR L 080/ K 200

Over de PGS Groep – De Backer

De PGS Groep (Palettes Gestion Services), opgericht in 1993, is marktleider op het vlak van houten pallets, zowel nieuw als tweedehands, houtvezel pallets en het verzagen van pallethout. Het volledig aanbod en de internationale gerichtheid, zorgen ervoor dat PGS een belangrijke logistieke partner is binnen de verpakkingssector. In 2014 zal PGS een geconsolideerde omzet van meer dan 200 M€ (166,3 M€ in 2013) verwezenlijken en zijn er ongeveer 1200 medewerkers aan de slag. PGS beschikt over 6 zagerijen, 13 productiesites voor pallets en 28 centra voor herstellingen, waardoor het garant staat voor een eigen jaarlijkse productie van 280.000 m³ gezaagd pallethout, 18,6 miljoen nieuwe pallets en 14 miljoen tweedehands pallets. PGS heeft vestigingen in Frankrijk, België, Spanje, Marokko en in de Verenigde Arabische Emiraten. Meer info op: www.groupepgs.com.

Over Rodanar Pallets

Rodanar, opgericht in 1980, realiseerde in 2013 een omzet van 23 M€. De 8 productielijnen gelegen in Snaaskerke-Gistel (Oostende) zijn goed voor een jaarlijkse productie van 4 miljoen nieuwe pallets. Rodanar is ook mede-eigenaar van een zagerij in België om zo de bevoorrading van de grondstoffen te controleren.

www.rdbpallets.com

Terug naar overzicht

Wilt u met ons samenwerken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak via
+32 (0)59 27 08 00 of info@rodanarpallets.be.