Nieuws

Gevaren opruimen is ongevallen voorkomen: succesvolle implementatie 5S-methodologie

5S, een Japans kwaliteitssysteem, is een systematische methode om orde en netheid op de werkvloer te creëren en te behouden. Rodanar Pallets implementeerde dit systeem de voorbije maanden met succes in haar processen.

De Japanse autoconstructeur Toyota was het eerste bedrijf waar het 5S-systeem werd toegepast, initieel vanuit het standpunt van veiligheid. In het 5S-systeem draait het om veiligheid, een aangename werkomgeving, een hoger rendement en respect voor het materiaal en gereedschap. De bedoeling is om de werkplaats zo proper en efficiënt mogelijk te organiseren, door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen als markeringen, tekeningen, foto’s en logo’s.

De introductie van het systeem werd onderverdeeld in vijf stappen, die we hieronder ook met hun Japanse naam aanduiden:
1.    Seiri: orde op zaken stellen – selecteren;
2.    Seiton: de werkplek organiseren waarbij visueel werken centraal staat – structureren;
3.    Seiso: schoonmaken en zuiver houden;
4.    Seiketsu: standaardiseren;
5.    Shitsuke: het handhaven van het systeem – stand houden.

Stap 1 en 2 creërt orde en zorgt er ook voor dat die orde bewaard kan blijven. Stap 3 en 4 zorgen op hun beurt voor netheid. Zodra er orde en netheid is, is het veel eenvoudiger om defecten en afwijkingen van de gewenste situatie op te sporen. Dankzij verbeteringsvoorstellen kunnen deze afwijkingen in de toekomst bovendien vermeden worden. Stap 5 zet ten slotte een systematiek van verbeteringsvoorstellen op. Door de 5S-methode toe te passen, verbetert ook de productiviteit en ombouw van de machines.

Tijdens de implementatie werden de werknemers van Rodanar Pallets sterk betrokken. Zij waren immers ook zelf vragende partij om aan dit project mee te werken. Dat laatste vinden wij essentieel aangezien deze implementatie tot meer werkplezier voor alle werknemers leidt.

Terug naar overzicht

Wilt u met ons samenwerken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak via
+32 (0)59 27 08 00 of info@rodanarpallets.be.