Nieuws

Oorzaken en gevolgen van stijgende trend in houtprijzen

Het valt niet te negeren dat de rondhoutprijzen eind 2013 sterk stijgen. Ten opzichte van vorig jaar spreken wij over een prijsverhoging van 40 tot 50% voor hout op stam. Zo bereiken de rondhoutprijzen op dit ogenblik nooit geziene verkoopsprijzen en de verwachting is dat deze tendens zich in 2014 verder zal zetten. De prijsstijgingen worden door een aantal factoren bepaald, zowel op mondiale als op meer regionale schaal.

We willen transparant met u communiceren en lijsten kort de voornaamste oorzaken op:

Bovendien voelt België ook de impact van de sluiting van de Russische fruitmarkt Pokrovskaya. Dit heeft onrechtstreeks gevolgen voor de houtsector. In het verleden werd de veiling al regelmatig gelinkt aan criminele praktijken, maar onlangs bleek een jonge Rus neergestoken te zijn in de buurt van de markt. De situatie dreigde volledig uit de hand te lopen waardoor de Russische politie de markt ontruimd heeft en de overheid besloot om deze voor onbepaalde tijd te sluiten. Doordat de export van fruit naar Rusland daalt, kunnen heel wat transportbedrijven dus geen fruit meenemen op hun terugweg, wanneer zij in ons land hout komen leveren. Heel wat firma’s zien het niet zitten om ongeladen terug te keren en bezorgen ons daarom ook geen hout meer.

Ook Rodanar Pallets ontsnapt dus niet aan deze negatieve ontwikkeling. De zagerijen rekenen vanaf heden de verhoging door om de nu reeds beperkte aanvoer van het hout enigszins in stand te houden. Doordat de prijs van transportverpakkingen ongeveer voor 70% wordt bepaald door de houtmaterie, is het duidelijk dat de stijgende houtprijzen voelbaar zullen zijn in onze sector.

Wij gaan de komende weken graag met u in overleg, maar weliswaar met een noodzakelijke redelijkheid van de prijszetting voor ogen, om u in de toekomst te kunnen blijven bevoorraden van uw transportverpakkingen.

Terug naar overzicht

Wilt u met ons samenwerken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak via
+32 (0)59 27 08 00 of info@rodanarpallets.be.