De eeuwige discussie: houten of plastic pallets?

Zijn kunststof pallets nu beter dan de houten paletten of juist niet? Het blijft een eeuwige discussie. In de VS stapt Pepsi Co over naar houten pallets. Hier in Europa stapt de palletleverancier van Heineken over op kunststof. Natuurlijk heeft elke soort pallet zijn voordelen. Rodanar Pallets toont u graag aan waarom houten pallets nog altijd zo populair zijn en zullen blijven.

Milieumaatregelen

Het is algemeen geweten dat hout de meest duurzame grondstof is, terwijl kunststof een enorme impact heeft op de natuur. Het gebruik van kunststof pallets en verpakkingen is een slecht alternatief voor een duurzame wereld. Momenteel kunnen we de Stille Oceaan vergelijken met een gigantische plastic soep. Het is een gebied ter grootte van Spanje, Frankrijk én Portugal samen. Meteen botsen we op het grootste argument: plastic is niet biologisch afbreekbaar.

Koolstof opslagplaats

Hout is absoluut de meest duurzame grondstof voor pallets, kisten en kratten. Bovendien kunnen houten paletten hersteld worden en rendabel gerecycleerd worden. Hout fungeert daarnaast als een gigantische koolstof opslagplaats. Bomen absorberen tijdens hun groei koolstofdioxide uit de atmosfeer en geven zuurstof terug. Het hout slaat die koolstof gedurende haar hele levensduur op. Houten pallets en verpakkingen worden gemaakt van het spinthout van de boom. De kern van het hout wordt ingezet voor meer hoogwaardige doeleinden waaronder bouwmaterialen en meubilair. Op deze wijze wordt er van elk gedeelte van de geoogste boom optimaal gebruik gemaakt.

Fossiele brandstof

Plastic wordt gemaakt van de steeds schaarser en duurder wordende olie. Voor de productie van een kunststof pallet is er maar liefst acht keer zoveel ruwe grondstof nodig als bij een vergelijkbare houten pallet. Het productieproces verbruikt zelfs vijf keer zoveel energie en leidt tot een grotere uitstoot van CO2 in de lucht en in het water.

Duurzaamheid

Houten paletten staan op vlak van duurzaamheid op nummer 1. Wanneer een houten pallet beschadigd is, kan deze gerepareerd worden met vervangend hout en opnieuw op de markt worden gezet. Kunststof pallets zijn ook geschikt voor hergebruik, maar zijn niet te herstellen. Daarbij is het recycleren van kunststof niet rendabel.

Wenst u meer informatie over houten verpakkingen? Neem zeker contact op met Rodanar Pallets. Wij bezorgen u graag alle informatie over de mogelijkheden. Bij ons kunt u terecht voor standaardpallets én kisten en kratten op maat. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor 2de hands paletten. Wij staan in voor het ophalen van uw gebruikte pallets en recycleren deze in onze producthal. Nadien worden de tweedehands pallets terug op de markt gebracht.

Bron: http://www.logistiek.be/transport-en-distributie/visie-epv-houten-pallets-zijn-beter-dan-plastic-pallets
Bron: http://www.logistiek.nl/Distributie/transport-management/2012/5/Eeuwige-discussie-over-houten-of-kunststof-pallets-1025817W/

Terug naar overzicht

Wilt u met ons samenwerken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak via
+32 (0)59 27 08 00 of info@rodanarpallets.be.